Etsi
  • Mira Korhonen-Low

Oodi rajaterveysturvallisuudelle, laulu hallitukselle

Julkaistu Uudessa-Suomessa 24.3.2021


Mikäli olet rokotevastainen tai pidät COVID19 pandemiaa huijauksena, tämä ei ehkä ole paras lukukokemus sinulle, niin voit jättää väliin ja odottaa seuraavaa päivitystä.

Olette varmasti kaikki ihan täynnä koronapandemiaa. Minä olen ainakin. Ajattelin kuitenkin että käyttäisin hetken jakaakseni käytäntöjä muualta maailmalta ja vedota järkeen, mikäli joku hallituksen monista avustajista sattuisi tämän lukemaan ja välittäisi vaikkapa omana ideanaan eteenpäin.


Muistattehan, minkälaista elämä oli viime vuoden kesä – elokuussa? Ravintolat, kahvilat ja baarit olivat auki. Meillä oli joitain rajoituksia mutta ei sellaisia, jotka saivat ihmiset tuntemaan, että elämme tyhjiössä, jossa minnekään ei voi mennä eikä mitään voi tehdä. Oli kulttuuria, teatteria ja konsertteja. Oli elämää. Pienyrittäjät eivät olleet kyykyssä ja konkurssissa. Ihmiset jopa kävivät ulkomailla lomalla, vaikka suositus olikin, että ei mennä ja jos mennään niin mentäisiin liikennevalomallin mukaisesti. Uudet päiväkohtaiset tartunnat olivat matalia, joissain alueilla kaksinumeroisia ja joissain jopa nollaa. Tämä tilanne oli ansaittu sillä, että aikaisemmin oli kestetty rajuja rajoituksia ja sulkuja.


Hallitus vietti kesälomaa siinä missä muutkin kansalaiset, eikä ajatusta ollut, että mitä pitäisi tehdä rajaturvallisuuden suhteen, jotta Suomen hyvä koronatilanne saataisiin pidettyä hyvänä kesäkauden jälkeenkin. Olimme yksi harvoja maita pienessä joukossa, jossa tauti oli lähes tukahdutettu. Tähän joukkoon kuuluu mm. Australia, Uusi-Seelanti, Singapore ja Taiwan. Meillä oli toisaalta iso heikkous näihin muihin maihin. Siinä, missä meidän pohjoinen sijaintimme ja ihmisten yleinen haluttomuus matkustaa ulkomaille pitivät luvut suhteellisen alhaisena, olimme yksi harvoista maista, jolla ei ollut minkäänlaisia rajaterveysturvallisuustoimia. Siinä missä näissä muissa maissa, joissa tilanne oli hyvä, tarvitsit negatiivisen testin koneeseen pääsyn edellytyksenä, pakollisen karanteenin saapuessa sekä kaksi testiä karanteenin aikana ennen kuin voit jatkaa matkaa, täällä sait matkustaa Etelä-Afrikkaan, tartuttaa itseesi vaarallisen variantin, lentää Suomeen ja lampsia suoraan lentokentältä täpötäydessä junassa tartuttamaan koko asuinlähiösi. Sait tehdä tätä käytännössä..no tähän päivään asti koska vieläkään ei juuri mitään ole muuttunut rajaterveysturvallisuuden suhteen.


Hallitus näyttää ajattelevan, että kun tauti riehuu väestössä ja suurin osa tartunnoista on kotipiirissä, rajaterveysturvallisuudella on vähäinen vaikutus numeroiden alentamiseen. Niinhän se on, sillä vahinko on jo tapahtunut. Nämä toimet ovat kuitenkin elintärkeät tulosten pysyvyyden takaamiseen siinä vaiheessa, kun tartuntalukuja saadaan alaspäin laittamalla erinäisiä rajoituksia maan sisäisen leviämisen hillitsemiseksi. Oletan että nykyiset rajoitukset toimivat ja taudin leviäminen saadaan hidastettua. On naurettavaa kuitenkin ajatella, että tartuntaluvut säilyvät alhaisena, mikäli emme tee mitään rajaterveysturvallisuuden suhteen, sekä tehosta kotikaranteenin valvontaa tai nosta sen rikkomisesta saatua sanktiota.

Annan pari esimerkkiä. Taiwanissa, jossa asuu 23 miljoona ihmistä, tauti saatiin tukahdutettua lähes olemattomiin. Miten he tekivät sen? Palaavat kansalaiset sekä matkustajat laitetaan valvottuun karanteeniin. Valvonta tehdään puhelinapplikaation välityksellä, joka myös tsemppaa jaksamaan karanteenia. Sakko karanteenin rikkomisesta Taiwanissa on mojova €27,000. Singapore taas edellyttää matkustajilta hotellikaranteenia ja asukkaat voivat mennä valvottuun 14-päivän kotikaranteeniin (valvonta hoidetaan myös puhelinpaikannuksen avulla sekä tekemällä tarkistussoittoja). Singaporessa rapsahtaa €6200 sakko tai vankeutta karanteenin rikkomisesta.


Nämä ovat rajuja esimerkkejä, eikä Suomessa ole tapana joutua valvomaan kansalaisia näin rankalla kädellä, sillä täällä kunnioitetaan itsemääräämisoikeutta sekä me myös kansana luotamme viranomaisiin ja noudatamme melkoisen kiltisti annettuja ohjeita. On kuitenkin selvää, että keskuudessamme on myös joukko kanssaeläjiä, jotka eivät noudata mitään ohjeita. On myös niitä ketkä matkaavat tapaamaan perhettään koronapesäkkeissä ulkomailla ja tuliaisina ovat tuoneet tätä tautia rajan yli. Kiitoksena siitä Britannian virusvariantti on menneen talven lumia ja vaarallisempi Etelä-Afrikkalainen virusvariantti on tullut maahan ja leviää rajusti.


Mikäli siis joku hallituksen monista avustajista lukisi tätä, eikö voisi hallituksellemme suositella, että seuraava käytäntö saataisiin neuvoteltua viranomaisten toteutettavaksi (ja mikäli nykyinen lainsäädäntö ei sitä salli, niin ei istuttaisi niillä käsillä toista täyttä vuotta, vaan tehtäisiin asiantuntijoiden tukemana lakimuutosehdotukset).

Ideoita rajaterveysturvallisuuden parantamiseksi:

  • Rajanylityspaikkoja mahdollisesti vähennetään jotta maahantuloa voidaan ohjata sellaisten väylien kautta, joita voidaan terveysturvallisesti valvoa. Esimerkiksi Australiassa maahan ei voi enää saapua meriteitse. Jos saavut lentämällä, on sinun pakko lentää yhteen paikkaan, osavaltion isompaan kaupunkiin, jonka lentokentältä on valvottu kuljetus hotellikaranteeniin.

  • Suomen kansalaisille (tähän kuuluu kaksoiskansalaiset) jotka saapuvat koronapesäkkeistä, pakollinen 14 pv kotikaranteeni ja rikesakko karanteenin rikkomisesta nostettava vähintään €10,000 paikkeille. Olisi hyvä, jos olisi resursseja tekemään tarkistussoittoja karanteenin valvomiseen.

  • Ulkomaan kansalaisille pakollinen 14 pv valvottu hotellikaranteeni. Kaikkien Suomen päälentokenttien sekä satamien välittömässä läheisyydessä on hotelleja, jotka voidaan varata karanteenihotellitarkoitukseen. Edellytyksenä maahantuloon ei-kansalaiselle tulisi olla vahvistettu ja maksettu karanteenihotellin varaus. Asukaat tulisi testata vähintään kahdesti karanteenin aikana.

  • Pakollinen PCR testi negatiivisella testituloksella edellytyksenä maahantuloon, testin tulee olla tehty vähintään 72 tuntia ennen maahantulopäivää. Karanteenipakon voisi mahdollisesti välttää näyttämällä todisteen rokotuksesta tai kärsitystä taudista

Sen lisäksi että hotellikaranteeni tukee hotellitoimijoita, estää uusien varianttien maahantuonnin sekä auttaa tukahduttamisessa, tämä loisi kokonaisen yrittäjäryppään toiminnan ympärille. Karanteenissa olevat asukkaat tarvitsevat ruokaa sekä valvontaa. Karanteenin rikkomisesta luonnollisesti täytyisi tulla yhtä mojova sakko kuin kotikaranteenin rikkomisestakin. Meillä on koronarokotteita tarpeeksi maassa, jotta koronahotellin henkilökunta voitaisiin rokottaa ensimmäisten joukossa (tämä on käytäntö ulkomailla, esim. Australiassa ja Uudessa-Seelannissa karanteenihotellin henkilökunta sai rokotteen ensimmäisten joukossa).


Näitä rajoituksia tulisi ajatella väliaikaisina sekä ainoastaan voimassa siihen asti kunnes rokotukset ovat edistyneet siihen pisteeseen, että laumasuoja on saavutettu.

Hallituksemme jatkaa nahistelua erilaisista rajoituksista ja leikkii ajatuksella ulkonaliikkumiskiellosta. Koen tämän kestämättömänä, mikäli emme tosissaan ota huomioon rajaterveysturvallisuutta. Kaikki se hyvä työ, jota teemme menee muuten hukkaan. Tukahdutamme, emme näe ystäviämme, emme käy ravintoloissa tai harrasta. Olemme jatkaneet tätä pitkään ja viimeinkin kun saamme toivon pilkahduksen, että luvut alkavat mennä alaspäin, saapuu Skopjesta tai kauempaa lentoja, joista uusi aalto saa marssia sisään, aloittamaan tämän koko rumban uudestaan. On häpeällistä edes ehdottaa ulkonaliikkumiskieltoa, sekä jatkaa yritysten sulkua, ilman että rajojen yli tuleville tartunnoille tehdään mitään. On aika priorisoida Suomen kansa, suomalaiset yrittäjät sekä kulttuurialamme, maahan pyrkivien edelle, jotka ovat tietoisesti tai ymmärtämystä vailla tuomassa meille seuraavaa rajoitusten, konkurssien ja jopa koronakuolemien aaltoa.

14 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Asiaa työllisyydestä sekä hankinnoista

Julkaistu Uudessa-Suomessa 09.02.2021 Yksi Perussuomalaisten tavoitteista on Suomalaisen työn tukeminen ja työllisyyden parantaminen pitkällä aikavälillä, taloudellista kehitystä tukemaan. Verotuksen